Vi har tidigare gett er läsare en del tips på saker att tänka på när man arbetar med seo. Men hur gör man rent praktiskt, hur arbetar man rent konkret med Sökoptimering?
Att arbeta med sökoptimering handlar om att analysera data och förbättra en hemsida så att den är det bästa, mest relevanta valet när någon söker på en specifik sökfras. Det handlar om att identifiera rätt sökord, producera bra, unikt innehåll, ha en hemsida som laddar snabbt och mycket mer.
Men hur vet man om innehållet är unikt och hur hittar man bra sökord? Jo, man använder sig av olika typer av verktyg.
Vi seo konsulter är lite som cyklister, vi är materiallirare. Vi älskar våra verktyg, gadgets och program. Och tur är det för när det kommer till seo och digital analys så finns det verkligen en uppsjö att välja från. Det bästa av allt? Det behöver inte kosta massa pengar.
Nedan listar vi fem av våra favoritverktyg (som är gratis).
En stor del av SEO handlar om att samla ihop, sammanställa och förstå en stor mängd data. Data som sedan kan användas som beslutsunderlag för kommande aktiviteter. Screaming Frog är ett verktyg som crawlar och samlar ihop all form av matnyttig information du kan tänka dig om en specifik webbplats.
Det finns en premiumversion men du kommer väldigt långt med gratisfunktionen. Här får du samlad information, sida för sida, rörande statuskoder, längd på titlar, rubriker, antal ord per sida, canonicals med mera. Och detta är bara när du skrapar på ytan. Möjligheterna med Screaming Frog är troligtvis bra mycket större än undertecknad känner till i dagsläget. Använder du verktyget idag och har några bra tips på hur du arbetar med det får du gärna höra av dig.
Vi använder främst Screaming Frog för att få en överblick över våra sajter och dess unika sidor. Vi brukar plocka ut den data vi är intresserad av och exportera det till ett exceldokument. På det viset får vi bra överblick i vårt arbete.
Ska du göra en sökordsanalys och behöver information om sökvolym men inte har tillgång till Ahrefs eller som vi, gärna undviker Googles Keyword planner så är Neil Patels verktyg: Übersuggest ett bra alternativ. Det är helt gratis, du fyller i ett sökord du är intresserad av och får sedan reda på hur många sök det görs varje månad på det här sökordet samt en uppskattning kring konkurrensen.
Ett litet minus på funktionen ”förslag till sökord” som inte fungerar så bra för den svenska marknaden. Men för snabba sökordsanalyser fungerar det alldeles utmärkt.
En snabb hemsida är viktigt av flera anledningar. Men hur vet du om den laddar snabbt eller ej? Vi tycker om Pingdom Tools verktyg som ger dig en bra indikator för hur väl din hemsida presterar. Du får mer information än bara landningshastigheten, du får också en översyn över var eventuella problem ligger och vad du bör åtgärda.
OBS: Du ska vara medveten om att resultatet på Pingdom Tools kan variera en aning beroende på vilken webbläsare du använder, om du gör det i inkognitoläge eller ej etc. Så gör därför testet vid flera tillfällen för att få ett så bra resultat som möjligt.
SEO Meta in 1 Click är ett plugin till Google Chrome. Ett helt underbart verktyg då du vill ha snabb information om seorelaterade aspekter på en specifik sida. Med ett knapptryck får du en snabb rapport över sidans titel, beskrivning, rubrikstruktur och mycket mer. Perfekt när du vill ha en snabb överblick över en enskild sidas seo-status.
Ett webbaserat verktyg för att kontrollera mängden duplicerat innehåll på er sida. Duplicerat innehåll är, som ni vet, mindre bra ur ett seoperspektiv. Med hjälp av siteliner får du reda på hur stor andel av din hemsidas innehåll är duplicerat men du kan också se det för enskilda undersidor. Mycket användbart.
Det är ett urval av program som vi använder oss av. Är du nyfiken på fler verktyg eller kanske vill tipsa om ett program vi kanske har missat, hör då gärna av dig.